Na 7 oktober 2023 werden overal in het land Israëlconcerten, presentaties, etc. gegeven. Verbaast het u ook dat daar tot op heden nooit pro-Palestijnse demonstranten op af zijn gekomen? Inmiddels zijn we 13 maanden verder en heeft iedereen kunnen zien en ervaren hoe gewelddadig die acties kunnen zijn. Denk aan de gewelddadige demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam op 6 mei, de heftige tegendemonstratie tijdens de herdenking op 7 oktober op de Dam en het schokkende tegen Israëlische voetbalsupporters op 7 november.
Ziet u deze demonstranten al staan voor een historische kerk waar, met medewerking van vele muzikale talenten, een benefietconcert voor Israël wordt gehouden? Hoe denkt u dat de organisaties zich voorbereiden op demonstraties of acties zoals in bovengenoemde artikelen benoemd worden? De schok onder de aanwezigen en christelijk Nederland zal enorm zijn als de bijeenkomst bruut wordt verstoord.
Maar waarom bereiden de meeste kerken zich hier nauwelijks op voor?
Wat langer geleden, in 2010, is de verstoring van de eucharistieviering in de Sint-Jan in Den Bosch. Door protesten van homoseksuelen en hun sympathisanten verliep deze viering zeer onrustig. De ordedienst van de kerk en ingehuurde beveiligers probeerden de rust tevergeefs te bewaren. Gezien het standpunt van kerken op het huwelijk en relaties is het niet de vraag of, maar wanneer een dergelijke actie wordt herhaald.
Brandstichting
Op 1 november werd in de Shelter-kerk in Haarlem brand gesticht op het dak van de kerk. Was dit een onschuldige kwajongensstreek? Dat zou het gemakkelijkste zijn om te zeggen. Maar wat als het geen onschuldige actie was?
Het kerkgebouw van de Maranatha Community Transformation Center (MCTC) in Amsterdam werd getroffen door brandstichting. Niet één keer, maar drie keer in vier weken tijd! Het gebouw is ernstig beschadigd, zo laat Samen Kerk in Nederland (SKIN) weten. Verplaats het eens naar het eigen kerkgebouw. Hoe ingrijpend zou dit voor u zijn? Hoe zou uw kerk hierop voorbereid zijn?
Preventieve maatregelen
Kerken kunnen ter voorkoming of beperking van bovengenoemde situaties preventieve maatregelen treffen. Hier een opsomming:
- Investeer in een goede relatie met de buurt. Zorg dat buren weten wie zij moeten waarschuwen bij onraad.
- Investeer in een goede relatie met de politie en de burgerlijke gemeente.
- Plaats camera’s binnen en buiten de kerk. Zorg dat de beelden worden opgeslagen, zodat ze ook achteraf kunnen helpen om daders op te sporen.
- Richt een commissie op met mensen die toezicht willen houden voor, tijdens en na kerkdiensten. Zorg voor adequate training.
- Zorg dat rond de kerkdiensten mensen met een toezichthoudende taak herkenbaar aanwezig zijn.
- Spreek mensen met afwijkend gedrag rond de kerk vriendelijk aan.
- Stel huisregels op.
- Investeer in goed hang- en sluitwerk.
- Ontwikkel een communicatieplan voor noodgevallen.
- Informeer gemeenteleden om het veiligheidsbewustzijn te vergroten.
Noodzaak en verantwoordelijkheid
Van sommige kerken horen we regelmatig: “Dat is toch niet nodig? Er gebeurt hier nooit iets!” Betekent dit dat er nooit iets zal gebeuren? Het lijkt er meer op dat dit soort opmerkingen bedoeld zijn om deze problematiek van ons weg te schuiven.
Een andere opmerking die nog weleens wordt genoemd is dat de Heere voor Zijn kerk zorgt. Dat is zeker zo en daar moet ook blijvend om gebeden worden. Maar ontslaat het geloof in Hem ons van het nemen van onze verantwoordelijkheid?
Kerkveiligheid kan hierin veel voor uw kerk betekenen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.